Segítőkész ügyfélszolgálat: Az asztalosoknak IS mi segítünk  +36-1/300-9030

Blog

Milyen szempontok alapján tervezd meg a konyhád?

Paulik-Makári Tímea
Milyen szempontok alapján tervezd meg a konyhád?

Az első, és legfonosabb dolog egy konyha megtervezésénél, az elrendezés. Fontos, hogy a számodra a lehető legkényelmesebben legyenek elhelyezve a különböző állomások, ne kelljen túl sokat gyalogolnod A-B-be, és természetesen ergonómiailag is megfelelő legyen.

A konyha elrendezését munkafolyamatok sorrendje alapján tervezzük meg. Nyilvánvalóan ez függ a konyha méretétől, formájától és elhelyezkedésétől is, így nem minden esetben lehetséges megvalósítani ezt a sorrendet.

 Ennek állomásai a következők:

  1. Hűtő, tárolás: célszerű a konyhának a legközelebb eső pontjára helyezni a hűtőszekrényt, illetve a kamraszekrényt, így amikor haza érkezel, gyorsan el is tudsz pakolni
  2. Előkészítés: A hűtőszekrényből, és a kamraszekrényből ide pakolod ki a szükséges hozzávalókat
  3. Tisztítás, mosogatás: Miután elő pakoltad, a zöldségeket, gyümölcsöket megmosod.
  4. Aprítás: Miután minden szükséges hozzávalót elővettél, és megtisztítottál, jöhet az aprítás, az ételek főzésre való előkészítése. Idális, ha ez a pultszakasz a legszélesebb, hisz itt végezzük a munka legnagyobb részét.
  5. Főzés
  6. Tálalás
  7. Sütés: Ez az utolsó állomás függ attól, hogy a tűzhellyel egybe épített, vagy a munkapult végén a magas szekrénybe építhető sütője van valakinek.

Minden konyha tervezés egyik legfontosabb eleme a munkaháromszög amely a konyha fő elemei között: a hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogató között helyezkedik el. Ez biztosítja számunkra a leghatékonyabb munkavégzést a legrövidebb távolság megtételével, ezzel rengeteg időt és energiát megspórolva magnknak.

A konyhaformák:

A formát és az elrendezést több dolog  is befolyásolja:

  1. A helyiség mérete és formája
  2. Hol helyezkednek el az ajtók ablakok és fűtőtestek?
  3. Hol vannak a gépészeti kiállások?
  4. Hogyan kapcsolódik más helyiségekkel?
  5. És természetesen figyelembe kell vennünk azt is, hogy a bútor mellett maradjon elegendő hely közlekedésre, és munkavégzésre is

Vegyük sorra, milyen konyha formák is vannak:

Egysoros konyha:

Ezt a kis lakásokban, vagy olyan helyeken alkalmazzuk, ahol más konyhaforma nem megvalósítható. A konyha formák közül ez az egyetlen, ahol a munkaháromszög nem alkalmazható, viszont munkaállomások sorrendjét szükséges alkalmazni a minél hatékonyabb munkavégzés eléréséhez. Ügyeljük arra, hogy mind a 3 fázis között legyen elegendő munkaterület.

 

Kétsoros/párhuzamos konyha:

Ezt a konyhaformát általában keskenyebb helyeken szokták alkalmazni. Ebben az esetben ügyelnünk kell mindenképpen a méretekre, hogy ne kelljen túl nagy távolságokat megtennünk. Elredezését tekintve már sokkal több variáció lehetséges, mint az egysoros konyha esetében. A kétsoros konyha egyik oldala lehet akár teljesen beépítve, ide tehetjük a kamraszerkényt, a hűtőszekrényt is, figyelembe véve hogy létre tudjon jönni a munkaháromszög. Amire mindenképp ügyeljünk, hogy a két oldal között legyen minimum 120 cm közlekedő.

 

L Alakú konyha:

A helyiség méretétől függően lehet benne étkező asztal is. A leggyakrabban használt forma, kiválóan alkalmazható munkaháromszög benne, azonban ügyeljünk arra mindenképpen, hogy a szára ne legyen túl hosszú.

 

U alakú konyha:

Az U alakú konyha lehet szimmetrikus, vagy asszimetrikus. Nagyszerű megoldás, ha a konyha egy légtérben van más helyiséggel. Ez a konyhaforma legkényelmesebb, ha jól tervezed meg, a legrövidebb utat kell bejárnod. Lehet jobb kezes, és bal kezes pult, attól függően, hogy a munkaállomások  A pult egyik oldalára lehet tenni bárszékeket, bárpultot, étkezővel is kombinálható.

 

G alakú konyha:

A G alakú konyha az U alakú konyha tovább fejlesztett verziója, félsziget konyhának is nevezik. A konyhapult benyúló része szintén funkcionálhat étkezőként, vagy bárpultként. Kizárólag nagy, más helyiségekkel egy légtérbe ajánlott.

 

Szigetes elrendezés:

Szintén nagy terekbe, más helyiségekkel egy légtérbe ajánlott alkalmazni. Fontos, hogy a távolságokat tartsuk, tehát ennél a konyha típusnál is legyen meg a min. 120 cm távolság a két munkapult között. A Sziget funkciója pedig lehet több féle. Kerülhet ide tűzhely, mosogató, akár csak étkező asztalként is funkcionálhat. A leg család-barátabb elrendezés, a családi élet részese lehet az, aki a konyhában dolgozik.